söndag 16 december 2012

Om regn, dengue och annat

Vi har haft några dagar med sämre väder här på Lanta. Eller i alla fall vad man i Sverige skulle kunna kalla sämre väder. Att det regnar någon skur då och då är faktiskt helt okej här nere. Dels så behövs regnet för att luften ska bli lite skönare och sedan kan det ibland vara kul att hitta på något inne för en gångs skull. Molnigt får det dessutom vara gärna mest hela tiden, då slipper man all insmörjning av solskyddsfaktor:). Igår regnade det dock lite för mycket och nu hoppas vi ändå att de fem dagar (enligt prognos) som det regnar i December har regnat bort.

När det regnar kan man baka chokladbollar. För första gången hjälpte Rasmus faktiskt till hela vägen och tyckte det var kul!

På senaste tiden har vi här på Lanta drabbats av något som vi visste fanns men som nu har blivit en riktig snackis och känns lite sådär lagom otrevligt. Myggorna är ju inte roliga och att det finns dengue har vi hört men den senaste tiden har det varit många denguefall. Obehagligt, men vi har i alla fall blivit väldigt pålästa och kan nog det mesta om dengue vid det här laget. Tror dock att folk generellt skulle behöva bli lite mer informerade här på ön... Myggmedel överallt är ett måste efter klockan fem och gärna långärmat och långbyxor till grabbarna. Det finns inga myggor som har dengue från början men en viss typ av myggor kan bli smittbärare om dom suger blod från en apa eller människa som har dengue. Blir man då stucken av den myggan så får man dengue och den myggan kan i sin tur sticka fler som då också får det. Därför är det otroligt viktigt att den som får det håller sig inomhus och tar på sig myggmedel så att den inte för smittan vidare. Första gången man får dengue är det oftast som en ganska jobbig influensa med hög feber och ont i hela kroppen. Det finns fyra olika typer av dengue och har du fått en så kan du inte få den igen. Dock kan du få någon utav de andra varianterna och då kan man drabbas hårdare, behöva dropp och åka till sjukhus. Som sagt myggmedel på och undvika timmarna ute när myggen är som mest aktiva, det vill säga soluppgång och solnedgång.

Hej brorsan, vill du ha lite käk?

Precis som hemma finns det alltså farligheter här också. På somrarna brukar ju fästingar vara en ganska stor snackis, i alla fall runt Stockholm där vi bor. Det är väl lite grann samma sak att man kan bli väldigt sjuk men att man ska veta om det och göra saker för att minska risken. Risker finns ju liksom överallt i världen men när det händer något som ligger nära en själv så blir det alltid lite läskigare.

I dagens paket från julkalendern var det passande pyssel när det regnar ute.

Våra dagar är ju mest fyllda av solsken, roligheter och fantastiska stunder. Därför tänkte jag nu lista det som faktiskt finns och är lite läskigt med att bo på Lanta och i Thailand generellt. Allt det positiva överväger och som sagt farligheter finns ju överallt men man bör veta om dom:

1)Trafiken, den dödar eller skadar allvarligt. Lita inte på någon annan som är ute i trafiken, bär hjälm och kör med sunt förnuft och lagom fart.
2) Myggor, alltid ett otyg oavsett vilken sort eftersom det kliar och det är inte så trevligt att få sig ett bett. Bär myggmedel och täckande kläder på kvällen.
3) Lösa (och tydligen även med ägare) hundar på stranden. Om man ska springa, ha alltid en pinne i handen som man kan lyfta över huvudet när dom kommer nära. Då brukar dom springa därifrån...

Verkligen klyschor det här men dom stämmer...

1 kommentar:

  1. Ja usch vad trist med all denguen. Hoppas det lugnar ner sig snart!

    SvaraRadera