fredag 12 september 2014

Reseförberedelser och planer

[caption id="attachment_571" align="alignnone" width="485"]
Hit till Lankayan, Borneo ska vi åka i november. Längtar!!!

Inför en resa när man ska vara borta länge så finns det en massa saker att tänka på. När man ska resa med barn på en långresa så finns det ännu fler saker att tänka på. Eftersom det här är vår tredje längre resa så känner vi ändå att vi har ganska bra koll på vad som ska göras och förberedas.  Nu börjar det närma sig med knappt 50 dagar kvar och det är dags att strukturera upp saker och ting. En packlista och en ”todo” lista innan avresa är obligatoriskt.

Det finns några saker som vi redan har tagit tag i och som behöver förberedas ett tag innan
  • Boka förskole-/skolplats på någon utav de svenska skolorna på Lanta (det finns två stycken). Detta måste man göra ganska tidigt och vi skickade in vår ansökan redan i januari.
  • Boka boende på Lanta. Vill man bo på samma ställe under en längre period så är det svårt att få tag på boende och det behöver bokas tidigt. Vi bokade vårt boende i februari. Den här gången och senaste gången har vi valt att bo på Southern Lanta (hus/lägenhet). Det är barnvänligt, nära de svenska skolorna och mycket kompisar i närheten.
  • Boka flygresa. Vi flyger med Finnair och om man är ute i tid och håller koll på de olika flygbolagen så brukar de ha olika driver. För två vuxna och två barn hittade vi biljetter för strax under 20 000kr T&R Stockholm – Bangkok. I Asien flyger vi med Airasia och har också bokat tidigt eftersom de har väldigt billiga erbjudanden och är nästintill ”gratis”. Bangkok – Borneo (Sandakan) – Borneo (Kota Kinabalu ) – Singapore
  • Rensa ur lägenheten/huset på sånt som man inte längre behöver. Många saker ska få plats i förrådet när lägenheten hyrs ut. Därför är det bra att gå igenom sitt bohag och rensa, rensa, rensa det som inte längre behövs. Vi sålde först på loppis under sommaren och det som vi inte blev av med skänkte vi till Myrornas. Bra både för plånboken och själen.
  • Hyra ut lägenheten. Det gäller att hitta rätt personer som ska bo i lägenheten/huset under tiden man är borta. Det ska kännas bra och att det är någon som man litar på. Lägenheten har varit ute i ungefär två veckor nu och ganska många intressenter, några som har varit och tittat och några som vi kan tänka oss att gå vidare med.
  • Säga upp förskoleplats i Sverige. Är man borta en längre tid så kan det vara värt att tänka på att säga upp platsen på förskolan hemma. Med 2 barn betalar vi närmare 2 000kr/månaden vilket räcker till väldigt mycket roligare saker i Thailand. I vår kommun behöver detta göras två månader innan.
  • Säga upp andra abonnemang som man inte vill betala för medan man är borta. Vi har lagt en uppsägning på våra gymkort och kanske har man andra fasta kostnader som inte behövs i Sverige medan man är borta. Bäst att i tid kolla uppsägningstid på dessa.
  • Har man de vaccinationer som behövs? Kanske behöver skyddet kompletteras och då kan det vara bra att fundera över detta i tid. Vi har redan tagit både Hepatit A och Hepatit B. Ska uppdatera vårt skydd med Kolera och yngsta grabben som aldrig har tagit det tidigare behöver ta en dos ca en månad innan vi åker. Har lite svårt att bestämma om vi ska komplettera ytterligare eftersom listan för vaccinationer när man åker till Borneo kan göras lång. Måste nog söka lite mer information om det.
  • Är alla pass giltiga? Behöver någon söka nytt. Kan vara bra att boka tid för det ett tag innan så att man slipper känna stressen över det senare.
Första månaden ska vi ut och resa. Efter det kommer vi att landa på Lanta för fem månaders lugn. När man reser med små barn (våra är 3+5 år) så kan det vara en bra idé att i förväg planerat resrutten och att den är anpassad till barnen. De första 15 dagarna kommer att bli ganska intensiva för oss så vi har valt att förboka allt hemifrån. Efter det så kommer vi boka lite mer efterhand och är inte lika tidsstyrda av olika utflykter och aktiviteter. Vi kommer att börja med tre nätter i Bangkok efter den långa flygresan från Sverige. Där har vi bokat ett hyfsat hotell med pool för att kunna ta det lugnt och komma in i tidsomställningen.

Efter det flyger vi vidare till Borneo och Sandakan. Här kommer vi att börja med en 3dagar/2nätters utflykt till Kinabatangan (som är en flod i djungeln). Man åker på flodturer och bor i en lodge vid floden. Här hoppas vi få se både näsapor, orangutanger och pygméelefanter. Djurlivet är ju en stor del utav att man åker till just Borneo. Turen ska vara barnanpassad där flodturerna inte är alltför långa utan uppdelade på några per dag. Direkt efter djungelturen så kommer vi åka iväg till en ö utanför kusten som heter Lankayan. Detta är också en 3dagar/2nätter utflykt med helpension. På ön finns bara en enda resort och dykningen ska tydligen vara fantastisk. Vi kommer dock inte dyka (trots dykcert) men snorkla och förhoppningsvis se häftiga fiskar och sköldpaddor som lägger ägg på stranden.

Från Sandakan flyger vi sedan vidare till Kota Kinabalu (4dagar) på Borneo (här har vi inte bokat ännu). Efter det flyger vi till Singapore för tre dagar (inte heller bokat) och sedan över gränsen till Malaysia igen och Legoland. Legoland har vi bokat eftersom vi vill bo på Legolands eget hotell. Allt är lego, lego, lego här och grabbarna kommer att vara i himlen.

Efter Legoland så har vi än så länge inte bokat något alls men kommer hålla oss på öar norr om Kuala Lumpur på västra sidan om Malaysia och upp mot Thailändska gränsen. Här blir det lite mer öluff och vi stannar där det känns bra och har inte så mycket uppbokat.

Vi har en del grejer kvar som måste fixas men som ska göras lite närmare inpå;
  • Visum. Funderade först på att ansöka i Singapore men vill inte slösa tid på det när vi är där. Betalar istället för ett trippel-entry redan här i Sverige. Ska göras så nära inpå resan som möjligt men en veckas marginal kan vara bra att ha. Behövs inte för barnen.
  • Kompletterande reseförsäkring. Måste anmälas till försäkringsbolaget innan avresa men behöver inte betalas förrän reseförsäkringen i hemförsäkringen slutar gälla efter ca 45 dagar. Europeiska reseförsäkringar tycker vi har varit smidigast vid långresa. Dock en dyr kostnad att tänka på...
Jag har förmodligen glöm något… men det här var bara en lite tipslista och lite info om vad som komma skall:) Gissa om vi längtar och att nedräkningen har börjat. Idag införskaffade jag längre byxor i tunt, skönt material för vår djungelvistelse. Ännu en bock i protokollet:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar