måndag 15 februari 2016

Säfsen - en fjällweekend

Oj, jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Jag och maken bokade en resa till Säfsen för en tid sedan. Vi tänkte att vi nu när vi är hemma i Sverige för en gångs skull på vintern så måste ju grabbarna få testa att åka skidor. Vi bokade Säfsen för att det ändå var hyfsat nära Stockholm, 27 mil, för att vi kunde bo i nästan helt nya lägenheter precis vid backen (byggda hösten 2015) med bastu och för att grabbarna kunde gå i skidskola samma tid (vilket innebar lite åkning för mig och maken). 

Mellis i fjällen.

Vilken succé det blev! Fem stjärnor av fem möjliga av samtliga familjemedlemmar. Rasmus sa att det var det bästa presenten någonsin medan Hugo sträckte sig så långt att han skulle köpa en hus där så att han kunde åka skidor varje dag. Säfsen är verkligen väldigt familjevänligt och räcker gott och väl med sina 16 nedfarter till två grabbar i fem- och sjuårsåldern som aldrig i sitt liv tidigare stått på några skidor. 

Dags för skidskola.

Vi packade in oss i bilen på torsdag morgon och hade lagat stor kok av både köttfärssås och köttgryta som skulle med. Efter tre timmar var vi framme och då hyrde vi skidor till grabbarna (skipass är gratis upp till 8 år). Skippade skidor till oss vuxna då vi inte visste hur det skulle gå och höll till i den minsta backen med rullband. Rasmus lärde sig ganska snabbt att ta sig ner på ett hyfsat sätt medan Hugo körde störtlopp och blev sur när man tog emot honom. Framåt eftermiddagen blev det lite pulkaåkning (fanns att låna både snowracers och pulkor) och sedan var det dags att checka in i lägenheten.

Här bodde vi.

Vi hade verkligen tur med vädret då det tidigare under veckan regnat blötsnö. Under vår långweekend snöade det nästan konstant och vi fick åka i nysnö varje morgon. Lägenheterna låg verkligen precis i backen och vi spände bara på oss skidorna utanför huset och susade ner till liftarna. Väldigt värt att bo i lägenheterna då stugbyn ligger en bit bort och man i så fall måste ta bil eller buss varje dag till området.

På toppen.

Vi hade bokat tre dagars skidskola till grabbarna då vi insåg att vi skulle ha svårt att lära ut skidåkande till våra envisa grabbar:) Det var verkligen en succé och värt varenda krona. Gruppen Smygarna med Fredrik som skidlärare gjorde fantastiska framsteg på tre dagar. Redan under första dagen hade båda grabbarna lärt sig att ta sig ner för familjebacken genom att bromsa som ett V. Dag två och tre susade dom ner för både gröna och blåa backar ända från toppen av berget. Rasmus gjorde riktiga carvingsvängar och Hugo var riktigt duktig när han klarade gröna backen alldeles själv i alla partier. Vad stolta dom var och vad det lyste av glädje i deras ansikten när dom klarade nya grejer hela tiden. På slutet hoppade dom även på olika hopp och var som galna i backarna.

Kul tillsammans!

Skidsemester är verkligen underbart och vi kommer definitivt att göra om det. Kul att göra någon fysik aktivitet tillsammans allihop och på kvällarna kunde man krypa in i bastun och sedan somna allihop redan innan klockan tio. Verkligen totalt utmattade! Om man är ute efter röj och afterski så är nog dock inte Säfsen något att rekommendera. På lördagen utlovades afterski men det var en sunkig restaurang som luktade inpyrt flott och bara väldigt ocharmigt. Efter en dricka så drog vi oss hem till vår mysiga lya istället:). Vi längtar redan till nästa gång vi kan åka till fjällen!!!

Kolla jag kan åka själv.

Sittlift upp mot toppen.

Säfsen.

Hela familjen och lite sol som nästan kom fram i bakgrunden:)

Härligt vinterlandskap!

Stolt kille!

Afterski...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar