onsdag 7 juli 2010

Semester del 1 - Stockholms Skärgård


...
Kommer förmodligen bli lite glest med uppdateringar nu när semestern har börjat men här kommer en uppdatering av våra fem första härliga dagar.
...
Skärgårdsidyll;
...
På väg ut mot Sandhamn;

...
Började fredagskvällen med att fira min semester tillsammans med Linnea och ett glas rosé. Försökte sitta ute på balkongen med Rasmus vilket visade sig vara ett hopplöst projekt när han bara ville klättra upp överallt...
...
Packåsna;
...
Stekare i Sandhamn;

...
På lördagen packade vi stora vandringsryggsäcken, äntligen!!! och tog bussen längst ut på Värmdö. Det var en hemsk busstur, solen stekte på, bussen var proppfull och utan AC. Vi svettades som små gnuer men som tur var somnade i alla fall Rasmus.
...
...
Skål!;

...
Från Stavsnäs tog vi båten ut till Sandhamn. Det var en ganska stor båt med servering och allt. Rasmus tyckte att det var toppen! Han hoppade upp och ner i sätet och kollade på alla båtar. Båtresan var relativt kort, ca 30 minuter och sedan var det över. 150 spänn för två vuxna var också överkomligt tyckte vi.
...
...
Relaxed;

...
I Sandhamn möttes vi av Rasmus farmor och farfar. Det var fullt ös och en massa glidare på ön eftersom det snart skulle vara segeltävling. Strosade runt på mysiga små gator och avrundade med ett glas rosé i folkvimmlet. Sedan tog vi en liten båt över sundet till Lökholmen där H-E och Maggan hade parkerat segelbåten. Rasmus och jag delade förpiken under nätterna medans dom andra snarkarna sover i kabyssen:)
...
...
Farmor & Rasmus i båten;

....
På söndagsmorgonen hissade vi segel för att bege oss vidare mot Säck. Ett mysigt ställe i en lagun. Solen stekte på och vi tog sommarens första dopp i havet, runt 17 grader. Rekordet sattes dock till 20,9 grader lite senare på resan. Rasmus fick sin egen lilla swimmingpool när pappa och farfar drog upp jollen på land och fyllde den med vatten. Det var en höjdare!
...

...
Först ville Rasmus inte alls ha flytvästen på sig i båten men när han insåg att det inte fanns något alternativ och att hans rörelseutrymme på båten blev större accepterade han den. Tillslut ville han ha på sig den hela tiden och gick vant omkring på båten och håller sig duktigt i relingen. Trodde att han skulle bli galen av att inte kunna springa omkring så mycket men det finns så mycket saker att upptäcka och han älskar det.
...
...
Favoritplatsen är längst fram i båten där han sitter och dinglar med benen och vinkar till alla andra båtar. Jollen är också en stor favorit. När han får följa med ut och åka och man gasar på för att öka farten klappar han glatt i händerna.
...
Ute i jollen med farfar;

...
Söndagskvällen tillbringades uppe på klipporna med ost, kex och vin för att få ta del av den sista underbara solen = mysigt! H-E skulle sova i tält på grund av hans snarkande vilket gjorde att jag fick glänsa med mina scoutkunskaper när far och son hade lite problem med tekniken...:)
...

...
Måndagen började med stekande sol så vad är då inte bättre av ett morgondopp. Kan inte säga annat än att semestern har börjat strålande i alla bemärkelser. Efter doppet kom frall-båten förbi och vi fick köpa nybakade frallor och jordgubbar till frukosten. Sedan var det dags för avfärd igen. Seglarvädret har passat mig bra utan några sjösjukekänningar. Rasmus säger nu förrutom hejdå även tack (tatch - rysk brytning...?:)) samt skål, mamma och pappa i sitt rätta sammanhang.
...
...
Tog en tur runt bland kobbar och skär vid Möja och parkerade tillslut i en mysig liten vik. Till middag serverades det abborre som sig bör till sjöss. Sedan upptäckte vi att Rasmus var väldigt varm. Tog tempen som visade 39,5 grader, stackarn... Inte konstigt att han var lite klängig. Han fick en alvedon men sov oroligt hela natten vilket resulterade i att mamma inte heller fick så mycket sömn. När han vaknade verkade febern vara borta men han var fortfarande gnällig och trött. Kanske berodde mycket på värmen...
...
Kvällsmys med ukulelen;

...
Vi fortsatte vår seglats förbi Möja i en liten kanal som var gudomligt fin med små röda fiskestugor och styr vår färd mot Finnhamn som är sista stoppet på denna seglats. Vattnet är spegelblankt och solen värmer. Börjar få tillbaka våra Thailandsbrännor:) När vi ankrat upp på baksidan av Finnhamn gick jag, Jesper och Rasmus på en utflykt till andra sidan ön för att kolla in tidtabellen för båten tillbaka och spana in ön, mysigt! Bestämde oss att vi skulle åka tillbaka med den stora båten som vi kom med eftersom den var väldigt barnvänlig för Rasmus som kunde springa omkring. Resten av dagen slappade vi, läste, badade och solade.
...

...
Idag var det dags för hemresa. Fick nästan en dag ytterliggare på segelbåten då vår stora båt inte kom förrän vid halv tre. Båten som vi tog gick ända till Strandvägen inne i stan vilket var smidigt men tog nästan tre timmar. När vi kom hem möttes vi av en kokhet lägenhet. 28 grader visade termometern inomhus och 28 grader utomhus. Var dock skönare utomhus där det fläktar lite. Nu är vi bara hemma för att tvätta, packa om, (förhoppningsvis) hämta min klänning och sedan sätter vi oss i bilen för att åka ner till Tranemo.
...
Van seglare;

Skål!;

Dans och sång med ukulelen;

Rasmus tar sånglektioner;

3 kommentarer:

  1. Vad fina ni ar, det ser helt underbart ut med akta svensk sommar!

    SvaraRadera
  2. Det ser ut som om Jeppe badar i en av bilderna - det måste vara photoshoppat...

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag studerar till civilingenjör vid Uppsala universitet och skriver nu mitt kandidatarbete som handlar om Sandhamns energiförsörjning och hur den kan blir mer miljövänlig. Jag håller på att göra en affisch som ska presentera resultatet från arbetet och när jag googlade på Sandhamn för att hitta en bakgrundsbild till affischen såg jag bilden på de röda skärgårdshusen du tagit (länk: http://1.bp.blogspot.com/_Cvfphnhux9g/TDd2npTxbmI/AAAAAAAABXo/gCSlaqyOEds/s1600/P7060152.JPG). Jag undrar nu om jag kan få din tillåtelse att använda den som bakgrundsbild? Bilden passar väldigt bra till mitt arbete så jag skulle uppskatta det mycket! Projektets mejladress är projekt.sandhamn@gmail.com.
    /Annika Bäcklund

    SvaraRadera