fredag 1 april 2016

Amsterdam - cykelstaden

Tre dagar i Amsterdam utan barn. Vi hade verkligen sett fram emot vår årliga "weekend" till en storstad. Det blev dock inte riktigt som vi tänkt oss. Redan på flygresan började maken känna sig dålig med huvudvärk och ont i halsen. Han var sjuk hela tiden under resan men lyckades ändå bita ihop ganska bra. Det blev dock lite ändrade planer och vi var tvungna att ta det lite lugnare, ölen kändes inte lika lockande och några timmars paus på hotellet varje dag var ett måste.


Att åka till en storstad i Europa under mars är ju lite som ett lotteri rent vädermässigt och vi drog kanske inte direkt vinstlotten. Det blåste kraftigt, runt 14 sekundmeter så att det isade ända in i märgen och trots att det var runt 10 grader så blev det riktigt, riktigt kallt. Vi hade tänkt hyra cykel men i den kraftiga blåsten så valde vi istället promenadskorna och gick mellan 20 000 och 25 000 steg per dag...! Man kan säga att vi nog har sett nästan varenda gata från vårt hotell (som låg ca 20 minuters promenad från innerstan) till stan. Jag gillar att boka hotell som inte ligger mitt inne i de värsta turiststråken så att man får uppleva den "riktiga" staden. 


Trots sjukdom och dåligt väder så gillade vi verkligen Amsterdam. Det var en mysig stad med god mat, lätt att ta sig och alla kanaler genom staden gav en speciell känsla. Vi var imponerade över alla cyklar. Det kändes som om cyklisterna hade företräde framför både bilar och fotgängare när dom bara susade fram. Alla cyklar var i princip av gammal dammodell men med sin egen karaktär. Det var dubbla barnsadlar på pakethållaren, barnsadel på styret, barn som stod upp på pakethållaren, fyra på en cykel och absolut inga cykelhjälmar. 


Amsterdam är ju känt för att vara väldigt liberalt och vi blev ganska paffa när vi gick förbi skyltfönster med väldigt lättklädda tjejer (sorgligt) och affärer med hasch/cannabis klubbor/glass. Man kunde ofta utomhus känna en lätt lukt av en sötaktig rök. Det var väl den lite mer negativa bilden av staden...


På listan över "att göra" fanns inte så mycket men vi fick snabbt stryka besök på stadens olika mikrobryggerier då inte maken var riktigt kry. Istället fanns det massor av ostbutiker i staden där man kunde gå in och testa olika sorters ost. Ett bra tips för Amsterdamresenären och ostarna var väldigt goda. Vi hade ordentliga sovmorgnar till runt tiotiden (galet skönt) och sedan promenerade vi in till något frukost/brunch hak (finns en hel del bra sådana). Fortsatt strosande, någon timmes vila mitt på dagen (tur att jag hade en spännande bok med mig, inte så dumt det heller:)) och sedan middag på olika schyssta restauranger. Vi har ätit riktigt bra mat! Mycket och gott kött...


Tre dagar i Amsterdam är alldeles lagom och man hinner se det mesta (med cykel hade det gått ännu snabbare...). Staden är liten och väldigt platt utan varken uppförs- eller nerförsbackar vilket gör att det är lätt att ta sig fram.


Nu är vi hemma igen och kom hem till en tom lägenhet. Grabbarna har fortsatt påsklov hos mormor och morfar så det är lite ensamt. Men vi ska försöka hinna med en massa grejer som måste göras (typ rensa i förrådet och så:)). Makens sjukvecka verkar dock inte ge med sig...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar